• Het maximale tarief voor klanten van warmtenetten is 46,69 euro per gigajoule in 2024, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM)
  • Ten opzichte van het prijsplafond dat alleen in 2023 geldt, gaat het om een daling van 69 eurocent.
  • Klanten betalen naast het variabele tarief ook vaste kosten voor de aansluiting, dat maximale tarief stijgt met 12,5 procent.
  • Lees ook: Hoe kom jij uit met je energieverbruik in 2023? Laatste maand van prijsplafond gaat in

Huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet gaan in 2024 maximaal 46,69 euro per gigajoule voor stadwarmte betalen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die de maximumprijs voor stadwarmte bepaalt.

Daarmee gaat het maximale tarief dat de meeste consumenten betalen met 69 cent omlaag ten opzichte van 2023.

Het nieuwe maximumtarief is door lagere gasprijzen weliswaar bijna gehalveerd ten opzichte van het maximale tarief van 2023, dat op 90,91 per gigajoule ligt. Maar de meeste huishoudens betalen dit hoge tarief niet vanwege het prijsplafond dat in 2023 geldt.

Voor stadwarmte ligt het plafond op 47,38 euro per gigajoule tot een verbruik van 37 gigajoule. Het nieuwe maximumtarief van de ACM ligt hier dus net onder.

Klanten van een warmtenet, dat bijvoorbeeld restwarmte van de industrie of afvalverbranding naar huizen transporteert, betalen jaarlijks ook een bedrag voor hun aansluiting. De maximumprijs daarvoor gaat juist 12,5 procent omhoog tot 618,82 euro.

De prijzen van warmtenetten zijn door de ACM gereguleerd, omdat er geen concurrentie mogelijk is. Klanten zitten vast aan hun warmtenetwerk waar maar één leverancier de warmte levert. De toezichthouder controleert jaarlijks ook of prijsverhogingen van warmteleveranciers redelijk zijn.

Dat betekent dat ze de tarieven alleen tot het maximum mogen verhogen als ze kunnen aantonen dat dit noodzakelijk is.

Lees ook: Hoe kom jij uit met je energieverbruik in 2023? Laatste maand van prijsplafond gaat in